Депутати пропонують знизити ставку ПДВ до 16% та скасувати 3 групу ФОПів

Депутати пропонують знизити ставку ПДВ до 16% та скасувати 3 групу ФОПів

Для скорочення тіньової економіки у 2-3 рази відносно діючого рівня

Скоротити ставку податку на додану вартість (ПДВ) з 20% до 16% та ліквідувати 3 групу фізичних осіб підприємців для скорочення рівня тіньової економіки у 2-3 рази від існуючого рівня пропонують народні депутати фракції «Блок Петра Порошенка» Андрій Шинькович та Геннадій Чекіта.

Відповідний законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо зменшення ставки податку на додану вартість, реформування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності та підвищення прозорості розрахункових операцій з урахуванням європейської практики» №8089 вони зареєстрували у Верховній Раді.

 «Прийняття та реалізація запропонованого законопроекту сприятиме виведенню з тіні значної частини реального великого бізнесу, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності з метою оптимізації оподаткування та легалізації обігу тіньових готівкових коштів, руйнуванню схем ухилення від сплати податків, вирівнюванню умов економічної конкуренції та створенню сприятливого податкового та бізнес середовища», – йдеться у поясненні до документу.

Так, на думку авторів документу, зниження ставки ПДВ, зокрема, – «дозволить суттєво скоротити обсяги зловживань зі сплатою цього податку».

Крім того, зниження основної ставки ПДВ з 20 % до 16% дозволить зменшити ціни на більшість товарів на 4 %, що в сукупності з виведенням з тіні великих торговельних компаній, які використовували спрощену систему оподаткування, обліку та звітності з метою оптимізації оподаткування, забезпечить можливість збільшення доходів бюджетів всіх рівнів в обсязі до 100 мільярдів гривень на рік.

Також, законопроектом передбачає зобов’язання Кабінету Міністрів України  впровадити сервіс перевірки споживачами за допомогою смартфонів автентичності розрахункових документів (чеків) єдиної форми з QR-кодом, створених при застосуванні касових апаратів.

Зазначена ініціатива на думку авторів документу, дозволить перевірити як дійсність виданого чеку, що дозволить мати впевненість у сплаті податків, включених до ціни товару, так і зробить значно простішим захист права покупців товарів як споживачів, а також забезпечить можливість захисту покупця від придбання фальсифікованих алкогольних напоїв, лікарських засобів та інших товарів, які можуть мати вплив на життя та здоров’я населення.

Нагадаємо, протягом 2017 року було зареєстровано 264 000 ФОП, та було закрито 129 000 фізосіб-підприємців

 

Фото pixabay.com

 
 
 

Стрічка новин