Українці отримають електронне Свідоцтво про народження

Українці отримають електронне Свідоцтво про народження

В Україні впроваджується цифрове свідоцтво про народження дітей віком до 14 років.


Відповідну постанову 23 вересня схвалив Кабмін. Про це повідомляє “Урядовий портал”.


“Раніше свідоцтво про народження було лише в паперовому вигляді. Відтепер документ також відображатиметься в мобільному застосунку Дія в обох батьків”, – пояснили в уряді.


Разом зі свідоцтвом також відображатиметься і актуальна прописка дитини. Відтепер електронне свідоцтво про народження має таку ж юридичну силу, що й паперове.


“Ухвалена постанова визначає порядок замовлення, формування, пред’явлення та встановлення достовірності е-свідоцтва про народження. Також постановою визначено можливість передавання цифрового свідоцтва про народження у вигляді електронних копій”, – йдеться у повідомленні.


Зазначається, що Мінцифри скоро запустить бета-тестування електронного свідоцтва про народження в мобільному застосунку Дія.


Які документи доступні?


Уже зараз у мобільному застосунку “Дія” доступні кілька важливих документів:

 

Електронний паспорт
Електронне водійське посвідчення
Автоцивілка
Студентський квиток
Військовий квиток
Закордонний паспорт
Штрафи на авто


Однак не всі органи та організації наразі приймають ці документи. Це, наприклад, стосується закордонного е-паспорта, з яким ще не можна подорожувати за кордон, або внутрішнього паспорта, який приймають далеко не всі організації.


Нагадаємо: застосунок “Дія” встановлено на телефонах понад 3 мільйонів українців. З них понад 2,6 мільйона використовують додаток, щоб побачити технічний паспорт або водійське посвідчення. У 307 тисяч осіб запрацювало страхування. Активних студентів – 151 тисяча, тобто кожен п’ятий студент у країні використовує застосунок.


Завантажити додаток Дія можна на його офіційному сайті. Заплановано, що ним можуть скористатися користувачі будь-яких смартфонів: додаток вже з’явився в AppStore та GooglePlay.

 
 
 

Стрічка новин