Структуру пенітенціарної служби змінять

Структуру пенітенціарної служби змінять

2016-й буде роком початку реформи пенітенціарної служби. Про це повідомив на брифінгу Міністр юстиції Павло Петренко. «У її межах плануємо багато зробити. Зараз спільно з експертами Євросоюзу й Британії вибудовуємо концепцію реформування пенітенціарної системи. Цей проект маємо закінчити до кінця грудня», — зазначив міністр.

 

В Україні 148 тюрем, які розраховані на 230 тисяч людей, натомість в місцях позбавлення волі перебуває лише 70 тисяч, решта закладів напівпорожні. На них держава витрачає сотні мільйонів гривень (комунальні платежі, закупівлі, які непрозорі, тощо). Тож, на думку експертів, найперше потрібно провести інвентаризацію й вибрати ті установи, які можна швидко і недорого відремонтувати, щоб у них переселити ув’язнених. Решту установ варто законсервувати, потім через публічні конкурси продати приміщення і на виручені гроші збудувати сучасні в’язниці.

 
Також варто провести інвентаризацію так званого господарського блоку: в системі пенітенціарної служби 100 підприємств, — усі вони збиткові. Це нонсенс. Якщо підприємство збиткове, маючи фактично безкоштовну робочу силу, то це означає, що там панує тотальна корупція і розкрадаються кошти та майно. Натомість морально застарілі підприємства (деякі з них створювалися навіть не за СРСР, а ще за царської Росії) потрібно ліквідувати. А ті, які були неефективними через поганий менеджмент, слід реорганізувати шляхом розроблення моделі, яка фактично забезпечувала б їх ліквідність.

 

І наостанок, це зміна структури пенітенціарної системи, яка й дотепер — напіввійськовий правоохоронний орган. «Пенітенціарна служба має бути цивільним органом, основна мета діяльності якого полягає у перевихованні, соціалізації й поверненні до нормального життя людини, яка потрапила за ∂рати, — наголосив Павло Петренко. — Тому структура буде кардинально змінена. Адже зараз 70 тисяч ув’язнених охороняє 5 тисяч співробітників пенітенціарної системи. Це нонсенс! Вони отримують дуже низьку зарплату, і щоб вижити, займаються корупцією. Думаю, треба проводити кардинальне скорочення, збільшувати зарплати і в межах нової структури поетапно реформувати режимні установи. Ця реформа стосується захисту прав людини. У європейській державі ставлення до людини, яка потрапила до в’язниці, таке саме, як і до тієї, яка є вільною. У нас ситуація гірша».

 

Щодо евакуації засуджених з місць позбавлення волі, які тимчасово перебувають на окупованих територіях, то вивезти вдалося тільки частину з них, адже не всі хотіли виїжджати. До того ж бойовики не погоджуються віддавати Україні наших ув’язнених. Водночас представники контактної групи працюють над цим питанням. 

 

Автор:

Фото УНІАН

08.12.2015
Власть
 
 
 

Лента новостей